10075,17%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
.
Yılmaz, sıcak havalarda beton dökülmesi ile ilgili uyarılarda bulundu
İMO Antalya Şubesi Serik Temsilcimiz İnşaat Mühendisi Ali YILMAZ sıcak havalarda beton dökülmesi ile ilgili uyarılarda bulundu.
“Sıcak Havada Beton Dökümü” ile ilgili hatırlatma yapan YILMAZ ;
Son günlerde ilçemizde de aşırı derecede artan hava sıcaklıkları nedeniyle “Sıcak Havada Beton Dökümü” konusunda Temsilciliğimiz olarak, üyelerimizi,müteahhitleri, beton santrallerini ve kamuoyunu alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bilgilendirmek istedik. Ülkemizde inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan Beton, agrega, çimento, su ve bazı kimyasal ve mineral katkılardan olusan bir yapı malzemesidir. Beton, karıştırma,yerleştirme ve sertleşme aşamasına kadar hava ısısından etkilenen bir yapı malzemesidir. 3 günlük hava sıcaklığı ortalamasının 30°C’ nin üzerinde olması durumu TS 1248 standardına göre ‘’SICAK HAVA’’olarak ifade edilir. Ülkemizinde yaz aylarında günlük hava sıcaklığı ortalamasının 30 °C nin çok üstünde olması nedeniyle, bu dönemlerde yapılan beton dökümlerinde dikkatli olunması ve gerekli ilave tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Sıcak Havadan Dolayı Oluşan Sorunlar:
- Beton içerisindeki suda ani buharlaşma.
- Betonun hava şartlarından dolayı taşıma sırasında kıvam kaybına uğraması.
- Hızlı priz alma.
- Oturma ve plastik rötre çatlakları oluşma.
- Termal çatlaklar oluşması.
Nelere Dikkat Edilmeli?
- Döküm saatlerinin ayarlanması (Sabah veya Akşam Üstü)
– Beton suyunun betonun içerisinde kalmasına dikkat edilmelidir. Düzeltme ve sıkıştırma işlemleri sırasında betonun içerisindeki suyun yüzeyine çıkmamasına önem gösterilmelidir.
- Kalıpların dökümden önce su yardımı ile soğutulması.
- Aşırı rüzgarlı günlerde döküm yapılmaması ve kalıbın iyi kontrolü.
- Dökümden sonra telis bezi veya su ile (yağmurlama) betonun sürekli bakımının yapılması.
- Dökümden sonra betonun içerisindeki karışım suyu kış aylarına göre daha hızlı buharlaşacağından dolayı , sulama işine ivedilikle başlanması gerekmektedir.
Beton firmalarına ilişkin;
- Karışıma girecek malzemenin soğutulması veya fazla ısıya maruz kalmaması için güneş ışığına karşı korunması
- Beton tasarımının sürekli gözden geçirilmesi(taşıma süresine dikkat ederek)
- Beton, döküm esnasında son derece hızlı dökülüp yüzeyinin düzeltilmesi.
- Döküm esnasında gelen betonun kullanılacak kimyasal katkıya göre çok hızlı bir şekilde kalıp içerisine yerleştirilmesi.
Deney Numunelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
Sıcak hava şartlarında dökülen betondan alınacak numuneler doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalı, rüzgar ve ani buharlaşma karşı korunmalıdır. Bu şekilde itina gösterilmeyen numunelerden elde edilen deney sonuçları sağlıklı sonuç vermemektedir. Alınan numune yerinde dökülen betona göre, boyutlarının küçük olması sebebiyle ortam sıcaklığındaki değişimlere karşı çok daha hassastır. Numuneler kürün başlangıç saatine kadar nem kaybına karşı korunmalıdır. Bu maksatla numuneler geçirimsiz örtü ile kaplanmalı ve en erken sürene (16 -72 saat) laboratuvara ulaştırılmalıdır.