• BIST 100

    9577,46%-1,12
  • DOLAR

    33,99% 0,29
  • EURO

    37,82% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2822,85% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,75

Yılmaz, “Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir!”

.

Gündem 16.08.2024 10:10:00 2750 0
Yılmaz, “Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir!”

Yılmaz, “Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir!”

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Serik Temsilci Başkanı Ali Yılmaz 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük merkezli depremin yıl dönümünde basın açıklaması yaptı. 

Yılmaz yaptığı açıklamada Bilim ve Fenin kalemini yüceltmekten öte bir formül olmadığını ifade etti.

Büyük Marmara Depreminin 25. Yılı: Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir!

Tarihimizin en büyük afetlerinden biri olan Büyük Marmara Depreminin üzerinden çeyrek asır geçti. Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki deprem başta Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye`yi derinden etkilemiştir. Yalnızca can ve mal kayıpları itibariyle değil meydana geldiği bölgede, sanayinin ve nüfusun yoğunlaştığı bir coğrafya olması dolayısıyla depremin ekonomik, psikolojik  ve toplumsal sonuçları da ağır olmuştur. 

Tüm ülkeyi sarsan bu afetin ardından depremlere yönelik konular kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmış, depremlere yaklaşımın yalnızca afet sonrası müdahale ve yara sarma faaliyetleriyle sınırlı tutulamayacağı, depremlere hazırlık çalışmalarının enine boyuna değerlendirilerek kalıcı çözümler üretilmesi gerektiği konusunda bir konsensus oluşmuştur. Nitekim devam eden süreçte birçok kamu kurum ve kuruluşu, üniversiteler ve meslek odalarınca depreme yönelik hazırlık, güvenli ve sağlıklı kentleşme konularında bilimsel-teknik çalışmalar yapılmış, raporlar hazırlanmış, eylem planları oluşturulmuştur. Gelgelelim afete hazırlık konusunda yürütülen tartışmalar zamanla gündemden çıkmış, yapılan onca bilimsel-teknik çalışma ise kurumların tozlu raflarında unutulmaya terk edilmiştir.

Yapı Stokumuz Alarm Veriyor

Depremlere hazırlık çalışmalarının başında yapı stokunun iyileştirilmesi gelmektedir. Oysa ülkemizde yapı stokunun durumu tam anlamıyla belirsizlik içindedir. Öyle ki Türkiye’de yapı stokunun sayısı, bunların ne kadarının riskli olduğu bile tam anlamıyla bilinmemektedir.

 

TBMM`nin İzmir Depremi sonrası kurduğu Araştırma Komisyonun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye`de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir. Yine TBMM'nin Kahramanmaraş Depremleri sonrası kurduğu Araştırma Komisyonunun 6 Şubat Depremlerine ilişkin hazırladığı Mayıs 2023 tarihli raporuna göre son 11 yıl içerisinde ülke genelinde 238 bin civarında riskli yapının "Kentsel Dönüşüm" uygulanarak yenilenmesi sağlanmıştır. Telaffuz edilen riskli yapı tahminlerinin yanında, 238 bin oldukça yetersiz kalmıştır.

İstanbul ili geneli için de benzer belirsizlik söz konusudur. İstanbul'da 6 milyon civarında konutun yaklaşık 600 binin çok riskli olduğu ifade edilmektedir. Bakanlığın açıklamalarına göre 2012 yılından bu yana İstanbul'da yaklaşık 800 bin bağımsız bölümün dönüşümü tamamlanmıştır. İstanbul’da acil dönüşmesi gereken 600 bin bağımsız bölüm başta olmak üzere toplamda 1,5 milyon konutun 5 yıl içerisinde dönüştürüleceği Bakanlığın açıklamalarında vaat edilmektedir. 

Deprem Konutlarında Hedefin Yalnızca Yüzde 12’si Tamamlandı

İlgili Bakanlık ve TOKİ’nin, 31 Mart 2023’te yaptığı açıklamada 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konutun depremzedelere teslim edileceğini duyurmuştur.. 

İlProjesi yüzde 90’ın üzerinde tamamlanan konut sayısı
Adana2196
Adıyaman1769
Diyarbakır3221
Elazığ2374
Gaziantep10082
Hatay3340
Kahramanmaraş7549
Kilis756
Malatya5351
Osmaniye694
Şanlıurfa897

*Kaynak: TOKİ

 

Son 20 yılda 700 bin civarında konut inşa eden TOKİ’nin bu kadar kısa sürede söz verdiği bu hedeflerin takipçisiyiz.

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve 11 ili etkileyen büyük depremin yarattığı konut üretimi ihtiyacının yanı sıra, Meclis Raporunda ifade edildiği üzere ülke genelinde 6-7 milyon riskli yapının dönüştürülmesi gerekmektedir..

Yapı Üretim Süreci Düzenlenmelidir

Afetlerde oluşan yapı hasarlarının önemli bir kısmı yapı üretim sürecindeki hatalardan kaynaklanmaktadır. Güvenli yapı üretim sürecinin olmazsa olmazı ise şantiye şefliği görevinin eksiksiz olarak yerine getirilmesidir.

Halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren yapı üretim sürecinin anahtar pozisyonunda olan şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gerekirken, mevzuatın izin verdiği haliyle 4 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. Üstelik ilgili mevzuata göre, yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmamaktadır. Bir deprem coğrafyası olan ülkemizde şantiye şefliği, 1500 m² üstü bütün işlerde tam zamanlı olarak yapılmalıdır.

Açıkça ifade etmek gerekirse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı güvenli yapılaşma ve halk sağlığının korunması amacıyla değil, müteahhit şirketlerinin lehine göre hareket edilmiş, pratikten uzak şekilde mühendislik hizmetlerini yasal prosedürü tamamlamak amacıyla yalnızca bir imzaya indirgemiştir. 

 

Yapı Denetimi Sistemi Değişmelidir

6 Şubat 2023 depremlerinin ardından kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri de yapı denetimi süreçlerine ilişkin endişeler olmuştur. Nitekim bu endişe hiç de yersiz değildir.

2001 yılında çıkarılan 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunla denetim hizmetinin kamusal niteliği yok sayılarak denetim hizmeti ticarileştirilmiştir. Öyle ki 2019 yılına kadar müteahhitlerin kendi denetim şirketlerini belirlediği bir sistem yürürlükte olmuş ve 18 yıl boyunca müteahhitler kendi yaptıkları yapıların denetimini kendi seçtikleri ve ücretini ödedikleri denetçilerle yürütmüştür. 

Yapı denetim sisteminde yapılan düzenlemelerle; 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapı denetiminde "e-dağıtım" sistemine geçilerek, hangi yapıda, hangi yapı denetim kuruluşunun görev alacağının elektronik ortamda bakanlık tarafından belirleneceği bir değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle, yapı denetim kuruluşunun müteahhit ile olan ilişkisinin kesilmesi doğrultusunda kısmen olumlu bir gelişme sağlamıştır. Ne var ki denetimin bağımsızlaştırılarak yapı kalitesinin artırılmasını amaçlayan düzenleme yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Özellikle bu düzenlemeden sonra şantiye sahalarında yapı denetimi görevini icra eden mühendislere yönelik şiddet olayları artmış, sözlü ve fiziki şiddet olaylarıtırmanışa geçmiştir.

Meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınması gerekmektedir. Meslektaşlarımızın şantiye sahalarında verdiği hizmet kamusal niteliktedir. Şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır.

Yetkin Mühendislik ve Belgelendirme

İnşaat Mühendisliği içinde birçok alt disiplini barındıran, lisans eğitimi sonrasında da meslek içi eğitim ve uygulama tecrübesi gerektiren bir meslek alanıdır. Oysa bugün 4 yıllık mühendislik lisans programını tamamlayan bir mühendis neredeyse sınırsız imza yetkisiyle sektörde faaliyet yürütebilmektedir. 

İnşaat mühendisliğinin ilgi alanına giren konularda halkın can ve mal güvenliğinin korunması, yapı üretim süreçlerinin denetlenebilmesi, ülke kaynakların etkin ve verimli kullanılabilmesi amacıyla, dünyada çeşitli biçimlerde örnekleri bulunan “Yetkin Mühendislik” sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir. 

Bunun uygulanmasını sağlayabilecek kurum ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 6235 sayılı kanun ile görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş meslek kuruluşlarıdır. İnşaat mühendisliği meslek uygulamaları ve inşaat mühendislerinin yetkinlik/yeterlilik belgelendirmesinin İnşaat Mühendisleri Odasının yetkisi dışında gerçekleşmesi hukuken ve mantıken yanlıştır.

YILMAZ açıklamasında Sonuç olarak ;

‘’Marmara Depreminin üzerinden geçen 25 yılda alınmayan tedbirlerin bedelini son olarak yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinde acı bir şekilde ödedik. Aradan geçen bunca zamandan sonra 6 Şubat Depremlerinin hemen ardından benzer konular tekrar tartışıldı, kentlerimizin afetlere karşı hazırlıksızlığı tüm çevrelerce açık bir şekilde görüldü. Ancak ne yazık ki bu son felaket de şimdiden gündemden çıkmış görünmektedir. Oysa önlem almak için kaybedilecek tek bir günümüz bile yoktur. 

Depremin 25. yılında hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, Odamızın yapı stokunun tespiti, yapı üretimi, denetimi, kentsel dönüşüm ve mühendislik hizmetlerinin belgelendirilmesi konuları başta olmak üzere bugüne kadar yaptığı açıklamalarda, kurumlara ilettiği raporlarda ifade edilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.’’

İMO Antalya Şubesi Serik Temsilci Başkanı Yılmaz, bu acıların son bulması için her zaman  katkı koymaya hazır olduklarını bir kez daha ifade etti.


Haber Editörü

Namık Kemal Kılınç

oguzofset@gmail.com

Düğüne giderken su tankerine çarptı bir aile yok oldu

Bakan Ersoy: Antalya'nın Sorunlarını Sahipleniyoruz

Serikspor FK lige ilk galibiyetini aldı

Kanala düşen araçtan yara almadan kurtuldu

Serik’te otel servis otobüsü kaza yaptı 7 kişi yaralandı

SERİK’TE TÜRK HALK MÜZİĞİ COŞKUSU!

Serik’li hayran Funda Arar’ın ismini tarlaya yazdı

Serik’te Jandarma 45 ruhsatsız tabanca yakaladı

Serik ülkü ocağında görev değişimi

SERİK'TE KPSS İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Serik’te engelli bireylere özel moral gecesi

Çetin: “proje, vizyon, elle tutulur hizmet yok”

Serik’te takla atan aracın sürücüsü kazadan yara almadan kurtuldu

Şarampole yuvarlanıp kazada öldüğü zannedilen sürücünün mermiyle vurulduğu ortaya çıktı

Serik'te İlköğretim Haftası açılış töreni düzenlendi

Eren ailesinin mutlu günü

Serik’te 10 yıl hapis cezası bulunan şahıs jandarma tarafından yakalandı

ATASEM KURS KAYITLARI BAŞLADI

Genç avukat Doğancan Eroğlu vefat etti

Hastanenin çocuk servisinde yenileme çalışmaları yapıldı

CHP 101. Kuruluş Yılını kutladı

Serik’te İlköğretim Haftası Kutlama Çelenk sunma Programı düzenlendi

Serikspor FK - Somaspor : 1-1

Başkan Kumbul, “Şeffaf ve denetlenebilir bir belediye olmak istiyoruz”

AK PARTİ SERİK İLÇE TEŞKİLATI TAM KADRO SAHADA

Serik’te kazada motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi

Özay Kuş yaşamını yitirdi

Serik’te devrilen tur midibüsünün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

Serik FK lige beraberlikle başladı

GELENEKSEL ZAFER BAYRAMI TURNUVASI HASAN CEYLAN’IN

Yükleniyor

SERİK’TE TÜRK HALK MÜZİĞİ COŞKUSU!

Serik’li hayran Funda Arar’ın ismini tarlaya yazdı

Serik’te engelli bireylere özel moral gecesi

Eren ailesinin mutlu günü

ATASEM KURS KAYITLARI BAŞLADI

Özay Kuş yaşamını yitirdi

GELENEKSEL ZAFER BAYRAMI TURNUVASI HASAN CEYLAN’IN

SERİK BELEDİYESİ’NDEN COŞKULU 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI: MANUŞ BABA’DAN UNUTULMAZ KONSER

SERİK’TE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

Serik'te 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

Bakan Ersoy: Antalya'nın Sorunlarını Sahipleniyoruz

Serik ülkü ocağında görev değişimi

CHP 101. Kuruluş Yılını kutladı

Başkan Kumbul, “Şeffaf ve denetlenebilir bir belediye olmak istiyoruz”

AK PARTİ SERİK İLÇE TEŞKİLATI TAM KADRO SAHADA

Belek taksi Koop. Başkanı 3 Hilale üye oldu

ATSO heyeti, başkentte Antalya ekonomisini konuştu

Başkan Söker, "Umudun, icraatın, geleceğin adı AK Parti"

Belek turizm bölgesinin sorunları ele alındı

30 Ağustos Zafer Konserleri

Serikspor FK lige ilk galibiyetini aldı

Serikspor FK - Somaspor : 1-1

Serik FK lige beraberlikle başladı

Serik FK ilk sınavına çıkıyor

Gloria Hotels & Resorts, THY Dünya Golf Kupası’na ev sahipliği yapıyor

Golfte 18 Yaş Altı müsabakaları heyecanı yaşandı

Serik FK 2. Hazırlık maçını da 3-0 kazandı

Geylani, “Şampiyonluğa oynayan bir takım olmak istiyoruz”

Serik FK, hazırlık maçında Batman Petrolü yendi

Serik FK, ilk hazırlık maçında kazandı

Hastanenin çocuk servisinde yenileme çalışmaları yapıldı

Serik Devlet Hastanesinde sünnet olacak çocuklar akülü arabayla ameliyathaneye götürülüyor

Söker, “Sağlık kompleksimizin yıl sonunda teslimi öngörülüyor.”

Serik’te gönüllüler

Eşek sütü içtiğim zaman at gibi koşuyorum

Serik Devlet Hastanesine yeni kalp cerrahı ile dil ve konuşma terapisti atandı

Serik İşitme Engelliler Derneği, Serik devlet Hastanesinde Başhekim Serkan Kurt'u ziyaret etti.

Devlet hastanesi Yaşlıları bilgilendirdi

Ayşe Başkan Fizyoterapi merkezi açıldı

Hayırseverden Hastaneye ventilatör ve EKG cihazı

Antalya’da Yörük lezzetleri tanıtıldı

Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi açıldı

Anamur Uluslararası Limanı Türkiye’nin en kritik kapısı oldu. Kıbrıs ve Mavi Vatanın kilidi: Anamur

Maliye'den 3 bin kişilik ekiple kuyumculara eş zamanlı denetim

“CATA Lounge Coifffeur” kuaför ve güzellik salonu Belek’te açıldı

Berberler, kuaförler ve güzellik salonları Pazar günleri kapalı olacak

*Belek Doğa Tour'dan Ücretsiz Yerel Rehberlik Hizmeti*

THY Dünya Golf Kupası Antalya'da

SERİK BELEDİYESİ EKMEK FIRINI ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Çömezoğlu, “Keçiboynuzunu tam olgunlaşmadan Hasat yapmayalım.”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1