Tarih: 26.06.2024 11:13

Üstünmet: Orman yangınlarına dikkat çekti

Facebook Twitter Linked-in

Üstünmet, Orman yangınlarına dikkat çekti
Orman yangınları seminerinde konuşan MHP İlçe Başkanı Osman Üstünmet; “Biz vatandaş olarak üstümüze düşeni yapmamız gerekiyor. Bu acıların tekrar yaşanmaması için vatandaşlarımızın neler yapabileceği noktasında kamuoyunda bir farkındalık yaratmak istedik”
Milliyetçi Hareket Partisi Serik İlçe Teşkilatında orman yangınları ile ilgili seminer düzenlendi. Bir dizi seminer çalışma programının ikincisi olan programa, Belediye Meclis Üyeleri, Serik Orman İşletmesi Müdür Yardımcısı Fatih Çetin, Serik Orman İşletmesi Orman Mühendisi Mesut Saraç, İhsaniye eski Belediye Başkanı Şaban Çabuk, STK temsilcileri ve partililer katıldılar.
Üstünmet, “Kamuoyuna Bir Farkındalık Yaratmak İstedik”
Programın açılış konuşmasını Milliyetçi Hareket Partisi Serik İlçe Başkanı Osman Üstünmet yaptı. Üstünmet şunları söyledi; “Milliyetçi Hareket Partisi Serik İlçe Başkanlığı olarak geçmiş haftalarda başlattığımız bir çalışma programımız var. Kamu-Sen'e bağlı sendika temsilcilerimiz, TÜRKAV Serik Temsilciliğimiz, Milliyetçi Hareket Partisi meclis üyelerimiz, yönetim kurulu üyelerimiz ve Serik Ülkü Ocakları Başkanlığı bir çalışma programı başlattık. 
Bu kapsamda ilk seminerimiz ilk yardım konusunda oldu. Kamuoyunda bir farkındalık yaratmak, kamuoyunun bu konularda biraz dikkatini çekmek istedik. Bu hafta da havaların ısınmasıyla birlikte gündemde olan orman yangınlarına dikkat çekmek istedik. Bu amaçla Serik Orman İşletme Müdürlüğümüzden destek istedik. Sağ olsunlar, onlar da bizi kırmadılar. Bugün aramızda Serik Orman İşletme Müdür Yardımcımız Sayın Fatih Çetin Bey var. Yine bizlere orman yangınlarıyla alakalı sunum yapmak üzere Orman Mühendisimiz Sayın Mesut Saraç bizlerle beraber bugün. 
Hatırlarsınız 2008 yılında Manavgat'ın Beşkonak Mahallesi Karabük mevkiinden başlayıp ilçe sınırlarımıza giren büyük bir orman yangını olmuştu. Bu orman yangınında Karataş Mahallemiz tamamen yanmış. 2 vatandaşımız vefat etmiş, 10 bin hektarlık alan yanarak kül olmuştu. Yine yakın zamanda Büyük Manavgat orman yangınında 7 kişi hayatını kaybetmiş, 60 bin hektarlık alan yanmış, çok sayıda ev, iş yeri, kül olmuş ve hayvanlar telef olmuştu.  
Biz Milliyetçi Hareket Partisi Serik İlçe Başkanlığı olarak ilçemizde bu acıların tekrar yaşanmaması için vatandaşlarımızın neler yapabileceği noktasında kamuoyuna bir farkındalık yaratmak istedik. Bu seminerimize geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”

 “Vatandaş olarak biz üstümüze düşeni yapmamız lazım.”
Üstünmet Konuşmanın devamında vatandaşlar olarak neler yapılması gerektiğini de özetleyerek uyarılarda bulundu. Başkan Üstünmet şunları söyledi; “Biz vatandaş olarak köyde yaşıyorsak, bahçe bakımlarımızı yerine getireceğiz. Pikniğe gidiyorsak gittiğimiz yerde yaktığımız ateşe dikkat edeceğiz. Yediğimiz içtiğimiz çöp atıklarını bırakmayacağız orada kalan cam şişeler, yanıcı özellik taşıyor. Bunlara dikkat edeceğiz. Bir de bu yangınlarda gördüğümüz en büyük şeylerden bir tanesi de seyircisi çok oluyor. Araçlarla yangın seyretmeye gidenler oradaki çalışmaları engelliyor bu konuda da dikkatli olmamız lazım. Vatandaş olarak bazılarımızda müdahale etmek istiyoruz. Ama can güvenliği açısından bunu profesyonel ellerin yapması gerekiyor.Biz yangının nereden başlayıp nerede biteceğini tahmin edemeyiz çünkü amatörüz. Vatandaş olarak biz üstümüze düşeni yapmamız gerekiyor. Bu acıları tekrar yaşamamamız lazım. Milliyetçi Hareket Partisi olarak kamuoyunu bu nokta dikkatli olmaya davet ediyoruz.”
Saraç, “112 Ya Da 177’yi Arayıp En Kısa Sürede Müdahalesini Beklemek Gerekiyor.”
Orman yangınları ile ilgili semineri veren Serik Orman İşletmesi Orman Mühendisi Mesut Saraç ilk olarak orman yangınının ne olduğunu orman yangınına nelerin yol açtığı konusunda bilgiler verdi. 
Saraç, ormanlarda yangına sebep olabilecek davranışları sıralayıp yapılmaması gerekenleri anlattı. Orman yangınlarında, tarla, bahçe yangınlarında neler yapılması gerektiğini yangına sebep olan etkenlerin ortadan nasıl kaldırılacağına ve yangına nasıl müdahale edileceği konularında da bilgi verdi
Saraç; “Kesinlikle hiçbir şekilde ateş yakmayacağız. Çünkü ateş küçük bir şey de olsa, o az büyüyünce söndürmek o kadar zor. İzin verilen piknik alanlar dışında piknik yapmamak gerekiyor. Ormanda tutuşmayı kolaylaştıracak veya yanmayı kolaylaştıracak çöp, şişe, cam, poşet yiyecek atıkları vb maddeleri atmamak gerekiyor. Ormanlık alanlarda sigara içmemek lazım, illa sigara içecekseniz de müsait bir yerde içip iyice söndürün, özellikle araçlardan dışarıya sigara izmariti atmamak lazım. Anız yakılmamalı. Bahçe ve tarlalardan çıkan budama biçim artıklarını yakmamak lazım. Orman alanına yakın yerlerde işte düğünlerde bazen havai fişekten yangın çıktığı da oluyor. Bu dilek fenerleri oluyor.” 
Yangın veya bir duman görünce 112 ya da 177’yi arayıp en kısa sürede müdahale edilmesini beklemek gerekiyor. Çünkü ne kadar erken müdahale edersek, o kadar sonuç alabiliriz.” dedi
 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —