Tarih: 21.09.2024 09:32

Serik’li başkan 8 kiloluk mantarı bulunca gözlerine inanamadı

Facebook Twitter Linked-in

Serik’li başkan 8 kiloluk mantarı bulunca gözlerine inanamadı

Antalya’nın Akseki ilçesi Göktepe yaylasına mantar toplamaya giden başkan, arazide 8 kilo ağırlığında mantar bulunca gördüklerine inanamadı.

Serik ilçesinde Çiftçi Malları Koruma Başkanı olan Beyazıt Işık, Akseki ilçesi Göktepe yaylasına mantar toplamaya gitti. Bu sırada toplam 8 kilo ağırlığında bir mantar ile karşılaşan Işık bir an gördüğüne inanamadı ve mantarı kopararak evine getirdi. 

Mantarla ilgili araştırma yapan Işık bulduğu mantarın Diken mantarı adı verilen mantar olduğunu öğrenen Işık, bu mantarın ana vatanının İç Anadolu bölesi olduğunu ancak başka bölgelerde de yetişebildiğini, ilkbahar ve sonbaharda yağışların ardından kırsal alanlarda dikenlerin yanında yetiştiğini ve güzel lezzetli olması nedeniyle de bir çok yemekte tüketilebildiğini, Türkiye’de tüketilen en zehirsiz mantar türleri arasına girdiğini, ayrıca bu mantarın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, içereğinde antioksidan barındırdığı için birçok bakteriye karşı koruma sağladığını, yağ oranı düşük olduğu için kalp sağlığını koruduğunu, damar tıkanıklıklarına iyi geldiğini, kilo vermede yardımcı olduğunu ve cilt için gençleştirici bir etkiye sahip olduğunu öğrendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Işık, “Bu mantarı Torosların eteğinde Akseki ilçesi Göktepe yaylasında buldum. Bu mantarı görünce şaşırdım. Kopartarak eve getirdim. Araştırma yaptım. Yenilebilir bir mantar olduğunu öğrendim. Tarttığımda 8 kilo 200 gram geldi. Ama durdukça suyu çekilip hafifliyor. Mantarı bulduğum bölgede birçok kişiye sordum daha önce böyle bir mantarla hiç karşılaşmamışlar. Hatta yaşlı bir hayvancılıkla uğraşan amcaya sordum, 50 yıl bu bölgede olduğunu ama ilk defa böyle bir mantarla karşılaştığını söyledi. Biraz araştırma yaptım. Yenilebilir bir mantar türüymüş. Ender bulunan bir mantarmış. Kalp rahatsızlığına ve cilt güzelliğine iyi geldiği söyleniyor. Bu mantarla ziyafet çekmek istiyorum.” Dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —