9997,85%-1,06
35,73% 0,02
37,38% 0,05
3149,90% 0,00
5070,46% 0,00
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, vergilerin harcamalardan değil, gelir ve servetten alınması gerektiğini söyledi.
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, kayıt dışılığın azaltılması ve önlenmesi, ardından doğrudan vergilerin artırılmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirterek, vergilerin harcamalardan değil, gelir ve servetten alınması gerektiğini söyledi.
ATSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Meclis Başkanı Ahmet Öztürk'ün açılış konuşmasıyla başlayan Ağustos Meclisi'nde, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, paralimpik oyunlarında mücadele ederek Türkiye'yi temsil eden 94 sporcuyla gurur duyduklarını belirterek, “Sosyal sorumluluğun bir gereği olarak engel tanımayan bu sporcularımızın yetiştiği, destek gördüğü ve üye oldukları dernek ve vakıflarımıza bir el de bizler uzatmalıyız. Siz değerli meclis üyelerimizin bu konularda öncü olacağınızdan hiç şüphem yok" dedi.
'SON 4 YILDA EN DÜŞÜK BÜYÜME HIZI'
ATSO Başkanı Hacısüleyman, geçen hafta açıklanan ikinci çeyrek büyüme verilerine değinerek, Türkiye ekonomisinin son 4 yılda gördüğü en düşük büyüme hızına ulaştığını vurguladı. Hacısüleyman, “Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi yalnızca yüzde 2,5 büyüdü. Bu oran, son dört yılın en düşük seviyesini işaret ediyor. Tüketim harcamaları yüzde 1,6, kamu harcamaları yüzde 0,7 ve yatırım harcamaları yüzde 0,5 oranında büyüdü. Sıkı para ve maliye politikalarının sonucu büyümede yavaşlama yaşanıyor. Amaç, iç talepteki anormal artışı makul seviyelere çekmek ve böylece cari açığı ve enflasyonu düşürmek" şeklinde konuştu.
Sanayisiz bir büyüme olmayacağını ifade eden Başkan Hacısüleyman, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Sanayisiz bir büyümenin sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme olamayacağını biliyoruz. Bizim istikrarlı ve yüksek oranlı bir sanayi büyümesine ihtiyacımız var. Sanayi büyümezse, hizmetler bir ülkeyi uzun süre ayakta tutamaz. Biz sanayi odaklı ve dengeli büyümeyi öngören bir ekonomi politikası bekliyoruz."
ANTALYA VERGİ GELİRLERİNDE 8'İNCİ
Hacısüleyman, Antalya'nın vergi gelirlerinde 8'inci sırada olduğunu belirtti. Hacısüleyman, “2023 yılı sonu itibarıyla Antalya'nın tahakkuk etmiş vergi toplamı 97,9 milyar TL'ye ulaştı. Bunun 81,7 milyar TL'si, yani yüzde 83,4'ü tahsil edildi. Tahsil edilen vergi, Türkiye'nin toplam vergi gelirleri içinde yüzde 1,6 pay alarak ülke genelinde 7'nci sırada yer alıyoruz. 2024 yılının ilk 8 ayında Antalya'nın tahakkuk etmiş vergisi 81,4 milyar TL oldu ve bunun 60,4 milyar TL'si tahsil edildi. Bu da tahsilat/tahakkuk oranının yüzde 74,3'e gerilediği anlamına geliyor. Türkiye'nin toplam vergi gelirleri içindeki payımız ise yüzde 1,4 ve bu oranla ülke genelinde 8'inci sıradayız" dedi.
VERGİLER GELİR VE SERVETTEN ALINMALI
Toplam vergi gelirlerinin üçte ikisini dolaylı vergiler, üçte birini dolaysız vergilerin oluşturduğunu dile getiren Başkan Hacısüleyman, şöyle konuştu:
“OECD ülkelerinde durum bunun tam tersi. Dolaylı vergilerin payı yüzde 40-45 civarındayken dolaysız vergilerin payı yüzde 55-60 arasında. Bizim de vergilerimizin daha büyük kısmının harcamalardan değil, gelir ve servet üzerinden alınması gerekiyor. Mevcut durumun devam etmesi, gelir dağılımının daha da bozulması anlamına geliyor. En yüksek vergi geliri artışı yüzde 184 ile banka ve sigorta muameleleri vergisinde ve yüzde 120 ile gelir vergisinde olurken, en düşük artış ise yüzde 5,7 ile kurumlar vergisi gelirlerinde yaşanmış. Kurumlar vergisi tahsilatındaki artış öyle düşük ki; geçen yılın 8 ayında kurumlar vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 18,2 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 11,3'e inmiş. Tabii bu da dolaylı vergilerin artmasına, verginin gelir ve servetten değil, harcamalardan alınmasına ve vergide adaletsizliğe neden oluyor. İşte bu noktada, hep dile getirildiği gibi, yapısal reformlar devreye giriyor. Öncelikli olarak kayıt dışılığın azaltılması ve önlenmesi, ardından doğrudan vergilerin artırılmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç var."