• BIST 100

    16765,63%0,40
  • DOLAR

    43,64% 0,03
  • EURO

    51,94% 0,23
  • GRAM ALTIN

    7105,58% -0,43
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,00

Av. Karaboğa: “Medeni Yasa’yı Savunuyoruz”

Siyaset 8.03.2024 20:29:00 901 0
Av. Karaboğa: “Medeni Yasa’yı Savunuyoruz”

Av. Karaboğa: “Medeni Yasa’yı Savunuyoruz”

 

Avukat Gülsüm Kökalışlar Karaboğa; “Medeni Yasa ile elde edilen kazanımlar bütündür, bu bütünün bir parçasına yönelen bir saldırı aslında bütünü hedef almaktadır. Laiklik ilkesini özel hayatta güvenceye alan Medeni Yasa’yı savunuyoruz.”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu Serik Komisyonu Serik Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, Kadın Hakları Kurulu adına Avukat Gülsüm Kökalışlar Karaboğa yaptı. Açıklamada, 167 yıl önce 127 kadının eşit işte eşit ücret mücadelesi için yanarak can verdiği hatırlatılan açıklamada, günümüzde kadınların eşitlik arayışının hala devam ettiği vurgulandı.

“Şiddet Uygulayanlar Cezasız Kaldıkça Başka Failler Bundan Cesaret Alıyor”

Avukat Gülsüm Kökalışlar Karaboğa açıklamada şunları söyledi; “167 yıl önce 129 kız kardeşimizin, eşit işe eşit ücret mücadelesi için yanarak can vermeyi göze aldığı o 8 Mart’tan günümüze, kadınların eşitlik arayışı halen devam ediyor. Kadınlar, dünyadaki her türlü gelişmeye rağmen; kadının insan haklarını ihlal eden düzenin değişmesi, eşit ve şiddetsiz bir yaşam için haykırmaya, sokağa dökülmeye, mücadele etmeye devam etmektedir.

Türkiye’deki kadınlar, seçme ve seçilme hakkını Avrupa’daki çoğu ülke kadınlarından çok daha erken elde etmesine rağmen hali hazırda kendi bedenleri, medeni halleri ve yaşam hakları üzerinde tasarrufta bulunmakta zorlanmaktadır. Fransa’da kadınlar, “kürtaj” haklarını Anayasanın güvencesi altına almışlardır. Ancak ülkemizde Anayasa Mahkemesi tarafından Medeni Kanun’daki “kadın evlenmekle eşinin soyadını alır” hükmü ayrımcılık gerekçesi ile iptal edilmiş olsa da yürütme organı yasada oluşan bu boşluğa ilişkin 10 aydır düzenleme yapmamıştır. Kadınlar, yasada oluşan bu boşluk sebebiyle kendi soyadlarını kullanmak için hukuk mücadelesi vermektedir.

2 günde öldürülen 8 kadın cinayeti de tesadüf değildir. Bu kadınların tamamı ya evli, ya boşandıkları ya da boşanmaya çalıştıkları erkekler tarafından öldürüldüler. Nafakanın, 6284 sayılı yasanın, medeni haklarımızın tartışmaya açıldığı her dakika kadınlar öldürülmeye devam ediyor. Medeni haklara göz dikenler, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlar, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlar nedeniyle kadınlar öldürülüyor. Şiddet uygulayanlar cezasız kaldıkça başka failler bundan cesaret alıyor.”

“Medeni Yasa Güvenceye Alır”

“Medeni Yasa; bireyleri, en çok da kadınları ve çocukları, aile içinde iktidarı elinde bulunduranlara karşı korur. Özel ilişkilerde hukukun üstünlüğünü Medeni Yasa güvenceye alır. Bu haliyle yasa, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından yaşamsal önem taşır. Evlenme yaşı, evlenme ve boşanma prosedürleri, evlilik içinde edinilen malların kime ait olacağı konuları kişisel hayatlarla ilgili, ancak politik konulardır. Kişisel özgürlüklerin kısıtlanmasında, aile içi ilişkilerin düzenlenmesinde; hangi kuralların, hangi gerekçe ile uygulanacağı yaşamsal bir tercihtir. Tam da bu nedenle Medeni Yasa’daki aile hukuku bölümü 2002 yılında yeniden düzenlenmiş, günün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmiştir. Aile reisliğine dayalı model terkedilerek, haklar ve sorumluluklarda eşitlik ilkesine dayalı bir aile modeli getirilmiştir. Yeni Medeni Yasa ile ev içi emeğin ve çocuk bakımının yasal karşılığı tanınmış, edinilmiş mallara katılma rejimi ile eşit paylaşım ilkesi getirilmiştir. Evlilik süresince sarf edilen fiziksel ve duygusal emek sayesinde, erkeklerin zorunlu masraflarından tasarruf ederek zenginleştiği, kadınların ise emeklerini ve hayatlarını vererek yoksullaştığı cinsiyetçi aile sisteminin sona ermesi yasal güvenceye kavuşturulmuştur. Ancak bugün, Medeni Yasa’nın içerdiği eşitlik ve eşler arasında dayanışmaya dayalı aile modeli, toplumu yanıltıcı argümanlar ileri sürülerek yok edilmeye çalışılmaktadır.”

“Laiklik İlkesini Özel Hayatta Güvenceye Alan Medeni Yasa’yı Savunuyoruz”

 “Medeni Yasa ile elde edilen kazanımlar bütündür, bu bütünün bir parçasına yönelen bir saldırı aslında bütünü hedef almaktadır. Sadece nafaka değil, kadınların izin almadan çalışma, yerleşim yerini belirleme, aile konutunu eşiyle birlikte seçme hakları ile mirasta, mülkiyette, edinilen malların paylaşımında eşitlik, evlilik birliğini yönetmede, evlat edinmede, velayette veya vasi olmada eşitlik gibi haklar da tehlikededir. Laiklik ise kamusal ilişkiler kadar özel ilişkileri de düzenleyen bir ilkedir. Yaşam için, özgürlük için, eşitlik için laiklikten vazgeçmiyoruz. Laiklik ilkesini özel hayatta güvenceye alan Medeni Yasa’yı savunuyoruz.”

“8 Mart; Kadın Dayanışmasının, Örgütlü Mücadelemizin Sembolüdür”

“8 Mart; kadın dayanışmasının, örgütlü mücadelemizin sembolüdür. Kadınların yıllardır büyük bir inançla ve azimle sürdürdüğü mücadelede bugün; kadının, erkekle yaşamın her alanında eşit konumlandırılması gerektiğinin vurgulandığı, cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddetin son bulmasının ve kadının insan haklarını ihlal eden düzene karşı gelinmesine devam edileceğinin haykırıldığı gündür.

KTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ın Başkalarının Egemenliğine Geçmesine Asla Müsaade Edemeyiz

KTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ın Başkalarının Egemenliğine Geçmesine Asla Müsaade Edemeyiz

Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu olarak; uzun yıllar kadın mücadelesi sonucunda elde edilen hak ve kazanımlardan bir nebze dahi geriye götürecek her türlü söylem, girişim, eylem ve karanlık zihniyetin karşısındayız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınların sanat, spor ve bilim alanlarında uluslararası arenada elde ettiği başarılar bu anlamda hepimize güç veriyor. Kadın haklarının teminatı olan laikliğe bağlılıkla dayanışmamızı sürdüreceğimizi, yitirdiğimiz canlarımızı anarak mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Yaşasın 8 Mart!”

AK Parti Antalya İlçe başkanları toplantısı gerçekleştirildi

Engelli Sporcular İçin Düzenlenen Türkiye Açık Para Golf Turnuvası sona erdi

Regnum Pro-Am başladı

Fenerbahçeli taraftar domates kasalarının üzerine 'N'Golo Kante' yazdırdı

İki Kamyon çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Serik’te kontrollü üretimde kalıntı sonuçları yüz güldürdü

Gaz sızıntısından etkilenen anne ve oğlu hastanelik oldu

Engelliler Golf Turnuvası 16 yıl sonra tekrar Antalya’da düzenleniyor

İçişleri Bakanlığına Mustafa Çiftçi atandı

Serik'İn simgesi olan iki çınar ağacı koruma altına alındı

İsmail Ogan Stadyumu Çorum maçında kapılarını açacak

TGF’den Sponsorlara teşekkür yemeği

Konyaaltı ilçesinde uyuşturucu operasyonu

Hakkında Kesinleşmiş 20 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs yakalandı

Başkan Turhat: İlçemizde yaşanan sorun yıllardır biriken eksikliklerin sorunudur

Serik’in Nüfusu 147 Bin’i Aştı!

Hakkında Kesinleşmiş 22 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs yakalandı

Gazipaşa İlçesinde Ruhsatsız Silah Operasyonu

Antalya’nın nüfusu 2 milyon 777 bin 677

Golf Turu 1. Ayak sona erdi

Serik’te Gelincikler kartpostallık görüntü oluşturdu

Serik Spor A.Ş Iğdır Spora 3-1 mağlup oldu

1966 Serik Cumalı Spor Süper Amatör Lige yükseldi

Serik'te Otomobil ile motosiklet çarpıştı : 2 yaralı

Serik Kahramanmaraşlılar derneğinde 6 Şubat anma programı düzenlendi

SERİK’TE “YEREL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ” PROGRAMI MEŞHUR SERİK BIÇAĞI TANITILDI

Golfün Şampiyonu Max Kramer Oldu

Bilimin Genç Yıldızları Antalya’da Ödüllendirildi

Serik’te belediye çalışanına dozer çarptı

Başkan Söker: Antalya Büyükşehir ve Serik Belediyesinden esnafın sorununu çözmesini bekliyoruz

Yükleniyor

Serik’te kontrollü üretimde kalıntı sonuçları yüz güldürdü

İçişleri Bakanlığına Mustafa Çiftçi atandı

Serik'İn simgesi olan iki çınar ağacı koruma altına alındı

Başkan Turhat: İlçemizde yaşanan sorun yıllardır biriken eksikliklerin sorunudur

Antalya’nın nüfusu 2 milyon 777 bin 677

Serik Kahramanmaraşlılar derneğinde 6 Şubat anma programı düzenlendi

SERİK’TE “YEREL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ” PROGRAMI MEŞHUR SERİK BIÇAĞI TANITILDI

Başkan Söker: Antalya Büyükşehir ve Serik Belediyesinden esnafın sorununu çözmesini bekliyoruz

6 Şubat Depremleri Antalya’da anıldı

Dijital Eğitim Projesi Vıcefam-Cıd Antalya'da Başladı

AK Parti Antalya İlçe başkanları toplantısı gerçekleştirildi

BAŞKAN SÖKER’DEN ÖNEMLİ TAPU AÇIKLAMASI

Başkan Niyazi Alkan: İlk günkü heyecanla çalışmaya devam ediyoruz

Ali Çetin: Üye sayımız 279 bin 232'ye ulaştı

AK PARTİ SERİK TEŞKİLATI’NDAN TARİHİ ÜYE ARTIŞI

Milletvekili Coşar: Yargı Paketleri, İktidarın Yargı Reformu Adındaki Aldatmacasıdır

Anahtar Parti Antalya İl Başkan Yardımcısı Başaran: Biz milletin A planıyız hiç kimsenin B planı değiliz

Başkan Turhat: Kapalı kapılar ardında pazarlık sürecin önündeki en büyük engeldir

Çavuşoğlu: Biz hizmet ile onlar yolsuzlukla anılıyor!

Milletvekili Coşar: Söz Var, Tren Yok; Havalimanı Var, Uçak Yok; Hamaset Var, Yatırım Yok

Engelli Sporcular İçin Düzenlenen Türkiye Açık Para Golf Turnuvası sona erdi

Regnum Pro-Am başladı

Fenerbahçeli taraftar domates kasalarının üzerine 'N'Golo Kante' yazdırdı

Engelliler Golf Turnuvası 16 yıl sonra tekrar Antalya’da düzenleniyor

İsmail Ogan Stadyumu Çorum maçında kapılarını açacak

TGF’den Sponsorlara teşekkür yemeği

Golf Turu 1. Ayak sona erdi

Serik Spor A.Ş Iğdır Spora 3-1 mağlup oldu

Golfün Şampiyonu Max Kramer Oldu

Serik Spor Transferin son gününde kadrosuna 9 futbolcu kattı

Başkan Söker: Serik Devlet Hastanemiz Hayırlı Olsun

Başhekim Serkan Kurt’a başarılı operasyon

Serik Hastanesine 11 Adet acil müdahale yatağı kazandırıldı

Kaymakam Şahin’den ilçe sağlık müdürlüğüne ziyaret

Serik Devlet Hastanesinde Organ Bağışı etkinliği düzenleniyor

Serik Devlet Hastanesinde KADES uygulaması tanıtımı yapıldı

KBB Uzmanı Dr. Kara Serik Devlet Hastanesinde göreve başladı

Dr. Bodur Serik Devlet hastanesinde göreve başladı

Serik Devlet Hastanesinde Bir İlk, Anevrizma Ameliyatında Estetik ve Konfor Ön Planda

“Normal Doğum Eylem Planı” hayata geçti

Mete Vardar’dan kredi kartı düzenlemesiyle ilgili önemli uyarı

Başkan Güngör: Manavgat, 52 ilden fazla vergi ödeyen ilçe

Antalya’da Ayrıştırılabilir kurumsal atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor

Bakan Bolat'tan esnafa 4 yeni haber

Başkan Güngör: TOBB nefes kredisinde kredi hacmi 50 Milyar TL’ye yükseltildi

Serik’te Zeytin Hasadı ve Zeytinyağı Üretimi başladı

Başkan Güngör: Manavgat, 24 milyon gecelemeyle rekor kırdı

Nurten Öztürk, Türkiye’de Yılın Sosyal Etki Lideri oldu

Hacısüleyman: Vergiler gelir ve servetten alınmalı

BEYAZ ALTIN 28 TL

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12