10075,17%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Serik SGK Müdürü Çavuş, “Sigortalı işçi çalıştıran hem kazanır hem kazandırır”
Serik Sosyal Güvenlik İlçe Müdürü Reyhan Çavuş, “Sigortalı İşçi Çalıştıran İşveren hem Kendi Kazanır hem de Ülkesine kazandırır.” dedi.
Sosyal Güvenliğin önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuş, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi.
Çavuş, kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendirildiğini belirterek “Ülkemizde sosyal güvenlik, anayasal bir hak olarak Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile güvence altına alınmıştır. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır.” dedi
Sosyal güvenlik sistemi sigortalı çalışan kişilere birçok fayda sağladığını belirten Çavuş, “Bunlardan önemli olanlardan bazıları şunlardır:
1-Sigortalı çalışan kişi ve aile bireyleri sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
2-Sigortalı çalışanlara iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali nedenleriyle çalışamadığı sürelerde maaşının işveren tarafından ödenmeyen kısmını karşılamak üzere geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.
3-Sigortalı çalışanlara iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelmesi halinde sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.
4-Sigortalının aile bireylerine, sigortalı iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi halinde ölüm geliri bağlanır.
5-Sigortalı herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı bağlanır.
6-Sigortalı, belli bir yaşa geldiğinde yine prim şartlarını da sağlıyorsa kendisine yaşlılık aylığı bağlanır.
7-Sigortalı öldüğünde eş ve çocukları ile anne ve babasına ölüm aylığı bağlanır.
8-Cenaze yardımı ve emzirme ödeneği ödenir.” Dedi
Çavuş, son olarak, Çalışanlarımıza ve İşverenlerimize yönelik olarak bilgilendirme ve Rehberlik faaliyetleri kapsamında işverenlere veya çalışanlara sosyal güveliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konularda hem çalışanlar hem de işverenleri bilgilendireceklerini belirtti.
UNUTMAYIN!
“Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir!”
Genel Sağlık sigortasından da bahseden Çavuş, “Genel sağlık sigortası kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigorta koludur. Peki kimler genel sağlık sigortalı sayılmıştır.
-İşçiler, esnaf ve sanatkârlar ile tüccarlar, devlet memurları, isteğe bağlı sigortalı olan kişiler, emekliler ile bunların bakmakla yükümlü kişileri
-Geliri asgari ücretin altında olanlar, genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan 18 yaşından küçük çocuklar, hakkında koruyucu tedbir kararı alınmış olanlar,
-Uluslararası koruma başvurusu veya statüsü sahibi ve vatansız olarak tanınan kişiler,
-Kurumdan gelir ve aylık alanlar,
-Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonu olmuş ve buna göre aylık alan sporcular,
-Geçici Köy Korucuları ve emeklileri,
-Korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişiler,
-İstekleri halinde ve bir yıldan beri Türkiye’de ikamet eden yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayanlar,
-İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler ve bunların bakmakla yükümlü kişileri,
-Ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler,
-Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar
-Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu kapsamına göre hizmet öncesi eğitime alınanlar,
-Askerlik hizmetini er, erbaş, yedek subay olarak yapanlar ve yedek astsubay okulu öğrencileri ile misafir askeri personel,
-Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar ile bakmakla yükümlüleri genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımlarından yararlanmaktadır.”
Gençlerin genel sağlık sigortasından nasıl faydalanacaklarından da bahseden Çavuş, “Lise ve dengi öğrenim gören gençlerimiz 20; yükseköğrenim gören gençlerimiz ise 25 yaşına kadar anne ya da babaları üzerinden bakmakla yükümlü olarak genel sağlık sigortasından faydalanabilmektedir. Yine gençlerimiz mezuniyet tarihinden itibaren +2 yıl daha liseden mezun ise en fazla 20, yükseköğrenimden mezun ise 25 yaşına kadar ücretsiz genel sağlık sigortasından yararlanabilmektedir” dedi.
Genel sağlık sigortalıların sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanacaklarını açıklayan Çavuş, “Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan asgari ücretin %3’ü oranında prim ödeyen genel sağlık sigortalılarının 30 prim ödeme gün sayısının bulunması şartı ile birlikte 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması gerekmektedir. Gelir testi sonucuna göre prim ödeme gücü olmadığı tespit edilenler için ise herhangi bir şart aranmamaktadır.” Dedi.