-
BIST 100
15923,58%-1,25
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,34% 0,06
-
GRAM ALTIN
6349,03% -1,15
-
Ç. ALTIN
10592,95% -3,28
Serik’te biber serasına faydalı böcek salınımı yapıldı
Serik’te biber serasına faydalı böcek salınımı yapıldı
Antalya’nın Serik ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Biber ürünü kalıntı ile mücadele eylem planı projesi çerçevesinde yürütülen Biyolojik – Biyoteknik mücadele demonstrasyonu kapsamında biber serasına “faydalı böcek salınım” programı gerçekleştirildi.
Serik İlçesi Çandır mahallesinde çiftçi Yaşar Kökçe’ye ait serada gerçekleştirilen programa İlçe Kaymakamı Cemal Şahin, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, Serik Orman İşletme Müdürü Hüseyin Abdullah Okudan, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılışında konuşan Serik Kaymakamı Cemal Şahin, Tarıma ilginin yüksek olduğunu ve Antalya’nın ve özellikle Serik ilçesinin tarımın başkenti olduğunu söyledi.
Antalya’da en fazla kapalı örtü altı üretim olan ilçenin Serik olduğuna vurgu yapan Şahin, “Serik’ten dünyaya tarımsal ürünler ihraç ediliyor. Nüfus artıkça ekilebilir alanlar azalmakta. Bunun içinde tarımsal üretimdeki miktarı artırmak durumundayız. Buda çiftçilerimizi dolayısıyla gübre ve ilaç kullanımına zorlamakta. Ancak çiftçilerimiz bunları kullanırken miktarı ve dozunu iyi ayarlamak zorunda. Çünkü insan sağlığı çok önemli. İnsanları doyururken onların sağlığını bozmaya hiç kimsenin hakkı yok. Tarımsal ilaç kullanımı yapılmalı ancak dozu çok iyi ayarlanmalı. Kimyasal gübrenin yanında organik gübreler tercih edilmekte. Biyolojik mücadele yöntemleri tercih edilmekte. Tüm üreticilere bol kazançlar dilerim.”
İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal ise, “Antalya ilinde yaklaşık 3.5 milyon dekarlık bir alanda tarımsal faaliyet yapılmakta. Buradan da 19.3 milyar TL civarında bitkisel üretim değeri elde edilmektedir. Antalya ili bitkisel üretim değeri açısından Türkiye’de birinci sırada. Antalya’daki seraların büyük kısmı Serik ilçesinde. Bakanlığımızın amacı ve en büyük politikası tarladan sofraya güvenilir gıdaya ulaşmak. Ürün tarla ve seradan hasat edilmeden önce ürünleri kontrol ediyoruz. İnsan tüketimine uygunsa hasadına izin veriyoruz. Hasattan sonra da satışa sunulan market vb. yerlerde numune alarak insan tüketimine sağlıklı bir şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz. Biber kalıntı eylem planı ile ilgili olarak diğer ürünlerde Antalya’da kalıntı seviyesini bitirme aşamasına geldik ama Biberle ilgili bunu da büyük bir başarı ile bitirmek istiyoruz. Bu kapsamda biz Antalya’da Bakanlığımızın uzun yıllardır uyguladığı biyolojik mücadele dediğimiz ve ilimizde yüzde 1 seviyelerinde olan mücadeleyi yüzde 7 seviyelerine getirdik. Yaklaşık 27 bin dekar civarında biyolojik mücadele ile ilgili alanımız var. Bunun 20 bin dekarı kapalı alanda yapılıyor. ”
Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu da, “İlçemizde 35 bin dekar tarım alanı bulunmaktadır. İlçe yüzölçümünün yaklaşık yüzde 28 ini oluşturan tarım alanında 48 bin 640 dekar örtü üretimi gerçekleşmektedir. İlçemiz Antalya’da sebze üretiminde ilk sıra yer almaktadır. İlçede 2022 yılı verilerine göre 6.3 milyar tl değerli 642 bin ton örtü altı sebze üretimi gerçekleşmiştir. Bunun 945 milyon tl değerli 78 bin 390 ton ile biber üretimi yapılmaktadır. Biber üretiminde kalite ve verimde önemli kayıplara neden olan hastalıklarla mücadele etmek zorundayız. Kimyasal mücadele kolay ve sonucu hemen alınabilmesi özelliği ile çok fazla kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. 2023 yılında hasat öncesi 405 numune alındı. 86 üründe tavsiye dışı ilaç kullanıldığı tespit edildi ve ürünler imha edildi. Biber üretiminde 204 numune alındı. 30 tavsiye dışı 4 yasaklı ilaç kullanımı tespit edildi. Benzer durumda yaprağı yeşil yenen ürünlerle ilgili 32 ton ürün imhası gerçekleştirildi. 110 üreticiye 728 bin 786 tl idari para cezası uygulandı.
Bu nedenle kimyasal mücadeleyi azaltıp biberde biyolojik mücadeleyi önemsiyoruz. Yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Çünkü biyolojik mücadele insan ve çevreye dosttur. Biyolojik mücadele yapan çiftçilerimizi destekliyoruz. Örtü altı biberde faydalı böcek kullananlara dekanda bin 400 tl feromen ve tuzak kullananlara 300 tl olmak üzere bin 700 tl destek verilmektedir. 2022 yılında 53 üreticiye 319 bin 013 tl destek verilmiştir.”
Konuşmaların ardından biber serasında Kaymakam Şahin tarafından Orius laevigatus cinsi faydalı böcek salınımı gerçekleştirildi.
Serik’te Seyir Halindeki Kamyonet alevlere teslim oldu
Mustafa Bankoğlu Ortaokulu Futbol takımından Kaymakam Şahin’e ziyaret
Serik’te ev yangını korkuttu
Serik’te Göz Sağlığı Farkındalığı Yaratmak konulu seminer düzenlendi
Yörük Leylekler Serik’e gelmeye başladı
Regnum Pro am golf turnuvası başladı
Bülent Akan Zirveye Akıyor
Serik Lisesi müzesinin açılışı gerçekleştirildi
Başkan Hacısüleyman: Turizmde büyük kayıp beklenmiyor
Nitelikli Dolandırıcılık Suçundan 3 Şahıs yakalandı
Serik’te Nevruz Şenlikleri coşkuyla kutlandı
Serik'te AN Mühendislik düzenlenen törenle hizmete girdi
Elektrik kesintileri vatandaşları bezdirdi
İran Milli Takımı Antalya’da
Sahte MİT Görevlisi suçüstü yakalandı
Silahlı Suç Örgütüne Yönelik Operasyon: 3 kişi tutuklandı
Kaymakam Şahin’den Muhammet Konur’a geçmiş olsun ziyareti
Serik’te depo yangını korkuttu
Kaymakam Şahin, 1966 Cumalıspor kulübü futbolcularını ağırladı
Gazipaşa, Akseki ve İbradi kaymakamlarından Kaymakam Şahin’e ziyaret
Antalya- Polisten kaçan sürücüye 200 bin TL ceza
Oğlu evde ölü bulunan annenin feryadı: Anacığım kalk, torunun geliyor
Kız arkadaşımla neden görüşüyorsun tartışmasında pompalı tüfekle vurulup, yaralandı
Rümeysa öğretmenin ırmakta cansız bedeni bulundu
Katar şehidimiz Ispartalı çıktı
Serik’e Atık Su Tesisi
Serik spor taraftarına çifte bayram yaşattı
AK Parti Serik ilçe teşkilatında bayramlaşma töreni düzenlendi
Başkan Söker’den Serik Devlet Hastanesine ziyaret
Kamyonet ile hafif ticari araç çarpışı
Yükleniyor




