10075,20%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Serik’te Dünya Gıda Günü Kutlandı
Antalya’nın Serik ilçesinde Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü bu yıl ‘‘Su Hayattır. Su Gıda Demektir. Kimseyi Geride Bırakma.’’ Teması ile kutlandı.
Serik Fen Lisesinde düzenlenen programa Kaymakam Cemal Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Usta, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, Daire Müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan programın açılışında konuşan Kaymakam Şahin, ‘‘Her sene Dünya Gıda Günü farklı temalarla işlenmektedir. Bu seneki Dünya Gıda Gününün teması ‘Gıda ve Sudur’. Siz gençler bizim geleceğimiz ilerideki doktorlarımız, mühendislerimiz, müteahhitlerimiz olduğu için suyun gelecek nesillere taşınması konusunda çok önemlisiniz. Siz gençlere çok iş düşmektedir. Artık suyu akıllıca ele almaya başlamanın zamanı geldiğine hep birlikte inanmalıyız. Herkesin kendi çapında su israfını önlemede, bilinçli su tüketiminde bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Su kaynaklarının değerini hafife almaktan vazgeçmeli ve günlük hayatımızda su kullanma şeklimizi iyileştirmeye başlamalıyız.”
Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu ise ‘‘Her sene gıdayla ilgili farklı bir temada şekillenen bu özel günün bu yıl ki teması ''Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma! olarak belirlenmiştir. Su kaynaklarının giderek azalması, hızlı nüfus artışı, kentleşme ve iklim değişikliğinin suyu tehdit ettiği günümüzde, suyun hayati önemini vurgulamak, su verimliliğini teşvik etmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla gençlerle bu organizasyonu düzenledik. Su, Dünya'daki yaşam için vazgeçilmezdir. Vücudumuzun yüzde 50'sinden fazlasını su oluşturmaktadır. Su, dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 71'ini kaplamakta, bu suyun sadece yüzde 3'ü tatlı su olup, içme suyu, tarımsal sulama ve endüstriyel kullanım için uygundur. Küresel tatlı su kaynağının yüzde 72'si tarımsal üretimde kullanılıyor ise de tüm doğal kaynaklar gibi, tatlı su kaynağı da sınırsız değildir.”
Bilinçsiz su tüketimi, su yönetiminin yetersizliği, yeraltı suyunun aşırı miktarda çıkarılması, kirlilik ve iklim değişikliği nedenleriyle temiz ve kaliteli su bulunabilirliğinin azalması durumunun daha da riskli hale getirmekte olduğuna değinen Çömezoğlu, “Bugün, 2,4 milyar insan su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşamaktadır. Çoğunluğu günlük ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele etmektedirler. Su kıtlığı giderek artan bir çatışma nedeni haline geldikçe, bu paha biçilmez kaynak için rekabet de artmaktadır. Gıdamızın yüzde 95'i karada üretilmekte, her şey toprak ve su ile başlamaktadır. Her yıl yaklaşık 1 milyar ton gıda, yani dünya çapında tüketicilere sunulan tüm gıdanın yüzde 17’si çöpe atılmakta, bu da gıdayı üretmek için kullanılan su gibi değerli kaynakların israfına neden olmaktadır. Yerel, mevsiminde ve taze gıdaları seçerek, daha az su harcayarak hatta gıda israfını azaltarak ve su kirliliğini önleyerek, güvenli yollar bulup onu yeniden kullanarak, hepimiz fark yaratabiliriz.’’ dedi.
Daha sonra ‘‘Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma’’ konulu sunum ve su israfı ve su tasarrufu ve suyun durumu konulu sinevizyon gösterimleri ile program sona erdi.