Berke içten, “ÜRETİCİLERİN NORMALE DÖNMESİ İÇİN MAKİNA VE EKİPMAN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTIK”
Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı, Antalya'da ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'nde bulunan Granada luxury otelde gerçekleştirilen fuarda, 100 üretici firma, ürünlerini sergiledi. 52 ülkeden 1300 yabancı alıcının katıldığı fuarın ilgi odağı Mardinli ayakkabı üreticisi İlhami Yıldız'ın tasarladığı özel taşlarla hazırlanan kolye tasarımlı kadın botu oldu. "Made in Türkiye" etiketi ile sergilenen özel tasarımlı bot, yurt dışı fuarlarında da yer alacak.
Türkiye Ayakkabı Sanayiciler Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten DHA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde ilk 3 ayda yüzde 20 lik değer artışı öngördüklerini söyledi.
İçten açıklamasında, “Özellikle yılın ilk üç ayına rakamlarla baktığımızda yüzde 20 civarında değer bazında ihracat artışı olduğunu ön görüyoruz. Yılın geri kalan kısmı içinde uluslararası arenada global olağan üstü bir şey olmaması durumunda 1.4-1.5 milyar dolar seviyesinde bir ihracatla kapatmayı, öngörüyoruz.” dedi.
Sektörün pazarlarından bahseden İçten, “Sektörün geleneksel pazarı Rusya, Ukrayna ve orta Asya ülkeleri olmak üzere Avrupa kısmen bir on yıl geriye gittiğimizde ancak bugün geldiğimiz nokta itibarı ile AB ülkelerinin öne çıktığını görüyoruz. Özellikle pandemi sonrası Avrupa’daki zincirlerin tedarik kanallarındaki çeşitlenme ihtiyacı ile birlikte uzak Doğudaki siparişlerin bir miktarının Türkiye’ye kaydığını gördük. Pandemi sonrası bu durum çok hızlandı. Global anlamda Çin ve Hindistan’ın tekrar açılması navlun fiyatlarının düşmesi, pandemi döneminde 14-15 bin dolarlara çıkan konteynır fiyatlarının 2 bin dolarlara kadar gerilemediğini görüyoruz. Çin ve Hindistan’ın kaybettikleri pazarı geri alabilmeleri için çok rekabetçi fiyatlar verdiğini görüyoruz. Buna rağmen ihracatta ciddi bir olumsuzluk yaşamadığımızı ilk üç aylık değerlendirmelerde görüyoruz. Özellikle kurların daha rekabetçi olması durumunda bu artışın daha da fazla olacağını öngörüyoruz.” diyerek konuştu.
DEPREM BÖLGESİNE İLK ETAPTA 100 BİN ÇİFT KIŞLIK AYAKKABI GÖNDERDİK
Asrın felaketi olarak adlandırılan ve 11 ili kapsayan depremle ilgili olarak açıklama yapan İçten, “Depremin ilk anından itibaren ayakkabı sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek özellikle ilk anlarda kışlık ayakkabı ihtiyacı olarak sektörde büyük bir kampanya başlatıldı. Sektör olarak 100 bin çiftin üzerinde bölgeye bağış olarak ayakkabı gönderdik.” dedi.
ÜRETİCİLERİN NORMALE DÖNMESİ İÇİN MAKİNA VE EKİPMAN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATTIK
Daha sonra da oradaki üreticilerin normale dönmesi için çalışmalar başlattıklarını söyleyen İçten, “O bölgede özellikle Antakya’nın büyük bir üretim merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’deki katma değerin yaklaşık yüzde 10 una tekabül eden bir üretim gerçekleştirdiklerini öngörüyoruz. 400 e yakın irili ufaklı atölyemizin olduğu bir şehrimiz. Kahramanmaraş ayakkabı sektörü anlamında çok fazla etkilenmedi. Gaziantep ve Adana’daki üreticilerimizde bir hasar yok. Biz sektör olarak Antakya’daki üreticilerimizi tekrar üretime başlayabilmeleri için makine ve ekipman kampanyası başlattık. İkinci el fabrikalarımızda kullanmadığımız, atıl durumda olan makinaların bağışlanarak bölgeye gönderilmesiyle ilgili bir kampanya başlattık. Buradan toplanan makinaları elden geçirip revizyonlarını yaptık. Yaklaşık yüzde 10 luk kesimi bu şekilde makinalardan tedarik ettik. Yüzde 90 ınıda yeni hiç kullanılmamış makinalar alarak bölgeye bayram öncesi sevk ettik. Şu anda kısmen de olsa 100 e yakın üreticimizi tekrar başlayabileceği pozisyona getirdik. Bundan sonrada yardımlarımız devam edecek.” dedi.
Birbirinden farklı ayakkabıların, botların, çizmelerin sergilendiği fuar, 29 Nisan'a kadar açık kalacak.