-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
17 ülkeden 1200’den fazla alıcı Antalya’ya geliyor
17 ülkeden 1200’den fazla alıcı Antalya’ya geliyor
Deri ve konfeksiyon ihracatında ilk çeyrek rekoru
Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı yüzde 13,7 artışla toplamda 570,5 milyon dolar olurken, Deri ve Kürk Konfeksiyonun ihracatı yüzde 24,5 rekor artışla 37,5 milyon dolara ulaştı. Deri sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı, 17 ülkeden katılım ve 1200’ün üzerinde alıcıyla 18-21 Mayıs tarihlerinde 10.’uncu kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Fuara en yüksek katılımın Rusya'dan olacağını ve büyük bir işlem hacmi gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, sektörün toplam ticaretinin aşağı yukarı üçte ikisinin Antalya'da gerçekleştirilen fuarlardan geçtiğini dile getirdi.
Deri sektöründe ihracat 2023 yılı ilk 3 ayında rekor seviyeye ulaştı. Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı yüzde 13,7 artışla toplamda 570,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt sektörlere bakıldığında; Ayakkabı yüzde 20’lik artışla 392,2 milyon dolar, Saraciye yüzde 8,7’lik artışla 82 milyon dolar, Mamul Deri ve Kürk yüzde 15’lik azalışla 58,2 milyon dolar, Deri ve Kürk Konfeksiyon ise yüzde 24,5’lik artışla 37,5 milyon dolarlık ihracat değerlerine ulaştı.
Mart sonu itibarıyla deri alt grupları içerisinde, Deri ve Kürk Konfeksiyon sektörünün geçen yılın ilk 3 ayına oranla yüzde 24'lük rekorla en fazla artış gerçekleştiren sektör olduğunu ifade eden Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, "Bu artışın daha fazla olmasını pandemi sonrasında bekliyorduk. Ancak Çin faktörünün ortaya çıkması, çok kırıcı fiyatlarla agresif bir şekilde dünya piyasasına girişi planları alt üst etti. Sektör olarak, Çinlilerle rekabet edebilir boyutlarda çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
lightning rulet siteleriANTALYA FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Deri sektörünün en önemli organizasyonlarından biri olan ve 17 ülkeden 1200’ün üzerinde yabancı alıcının ağırlanacağı Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı 2023 için geri sayımın başladığını duyuran Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, 18-21 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan fuara en yüksek katılımın savaşa rağmen Rusya'dan olacağını ve büyük bir işlem hacmi gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.
Deri sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunun altını çizen Gözmen, "Bizim beklentilerimiz pandemi sonrası talebi karşılayamama yönünde gidiyordu. Fakat döviz kurunun çok düşük kalması, enflasyon oranı, işçilik ve enerji maliyetlerinin artması bizim rekabet etme şansımızı azaltıyor. Enerji bizim deri konfeksiyon sektöründe maliyetlerimiz içerisinde yüzde 5'lik bir kısıma tekabül ediyor. Tabakhaneler bölümünde bu oran yüzde 20-30'lara kadar çıkıyor. Enerji
fiyatlarında yapılan indirim elbette üründe bir rahatlama sağlayacak ama işçilik ücretlerinin çok ciddi şekilde artması, enflasyon oranının hala yüksek seyretmesi rekabetçi bir şekilde ihracat piyasalarını açmamızı engelliyor." dedi.
EN BÜYÜK PAZAR RUSYA
Sektörün en büyük pazarının Rusya olduğunu ifade eden Gözmen, "Rusya pazarından geçen yıl ciddi bir artış bekliyorduk. Fakat savaşın çıkmasıyla ana pazarımızdaki daralmadan dolayı geçen yıl gerekli artışı sağlayamadık. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2022'yi yüzde 17-18 artışla kapattık.” dedi.
Pandemi sonrası döviz kurlarının beklentilerin altında seyretmesiyle, talebin beklentilerin altında kaldığını dile getiren Gözmen, "Şu an itibariyle 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Deri konfeksiyon ticaretinin merkezi Zeytinburnu'nda kümelenmiş olan dericilerden, ufak KOBİ’lerden oluşuyor. Dernek olarak asıl amacımız, bu KOBİ'leri birebir müşterilerle karşılaştırmak. Bu birlikteliği de Antalya fuarlarıyla sağlıyoruz. Sektörün toplam ticaretinin aşağı yukarı üçte ikisi Antalya'da gerçekleştirdiğimiz iki fuardan geçiyor. Yani, 12 ay boyunca yaptığımız ticaretin üçte ikisi bu fuarlara gelen müşterilerden ediniliyor.” ifadelerini kullandı.
ANTALYA FUARI 10’UNCU KEZ KAPILARINI AÇIYOR
Bu yıl, Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı’nın 10’uncusunun düzenleneceğinin bilgisini veren Gözmen, “2015 uçak kriziyle başladığımız bu fuar modeli ile katılımcı sayısını her yıl artırarak 72'ye çıkardık. Yurt dışından 17'ye yakın ülkeden ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Bu sayı, her yıl değişik ülkelerin katılımıyla artarak devam ediyor.” dedi.
Kahramanmaraş merkezli yaşanılan deprem felaketi sonrası ülkeye seyahatlerde sıkıntı yaşandığını kaydeden Gözmen, "Bu yıl ABD'den ve Avrupa’dan beklentilerimiz var. Rusya bölgesi bizim vazgeçilmez partnerimiz, hiçbir koşulda birbirimizden vazgeçmiyoruz. Türki Cumhuriyetleri'yle beraber yakın bölgelerden İsrail, Yunanistan gibi farklı ülkeleri de ağırlayacağız.” dedi.
AMERİKA PAZARI HIZLA BÜYÜYOR
18-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek fuara, 17 ülkeden 1200'ün üzerinde alıcının geleceğini bildiren Gözmen, gelecek ziyaretçilerin hepsinin potansiyel alıcı olduğunu ve uzun zamandır müşterilerden görmedikleri bir iştah sezinlediklerini dile getirdi. İhracat değerinin 2 katı kadar iç piyasada turistik bölgelerde satışların gerçekleştiğini kaydeden Gözmen, "Yaşadığımız deprem felaketi turizm gelirlerini ve o bölgelerdeki beklentilerimizi biraz azalttı. İnşallah uzun vadede sektör eski yerini alacak." dedi.
Sektörde, çok büyük iniş ve çıkışlar yerine istikrar istediklerini vurgulayan Gözmen sözlerini şöyle sürdürdü;
“Tek pazar olan Rusya, tek pazar olmaktan çıktı. Son dönemlerde en hızlı gelişen pazarlar içerisinde Amerika var. Amerika ve Rusya ihracatları eşit seviyede şu an. Ama, Amerika'daki potansiyeli daha fazla görüyoruz. İstikrarlı pazarlarla, istikrarlı büyüme hedefimiz var. Deri sektörünün her yıl yüzde 10-15 arası bir büyümeyle devam edeceğini düşünüyorum.”
Kayalıktan düşen kadın kurtarıldı
Serik’ten İtalya’ya Erasmus+ Başarısı
Ayşe Nur Şahinbaş Bilek Güreşinde İl 3.’sü oldu
Kepez İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu
Kumluca İlçesinde Kaçak Tütün Operasyonu
Kaş İlçesinde Tarihi Eser Kaçakçılığına Yönelik Operasyon
Döşemealtı İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu
Mahra Melin Pınar’ın Vefat Yıl Dönümünde anıldı
Cornelıa Dıamond'a Bir Dünya Ödülü Daha: 'Müşteri Memnuniyetinde Kusursuzluk
Tarihi Sarıyer Börek Serik'te
Serik’te Otomobil balıkçı barınağına uçtu
Akçaalan İlkokulu’nda Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek Programı
Cuma Namazında yaşlı adam Camide bayıldı
İran Milli Futbol Takımı'ndan, ölen çocuklar için 'çocuk sırt çantalı' mesaj
Üniversiteden Güzel Proje
Tekne kayalara çarpıp parçalandı: İçindekiler yüzerek canlarını kurtardı
Başkan Söker’den Nida Gökoğlu’na geçmiş olsun ziyareti
Serik’te Seyir Halindeki Kamyonet alevlere teslim oldu
Mustafa Bankoğlu Ortaokulu Futbol takımından Kaymakam Şahin’e ziyaret
Serik’te ev yangını korkuttu
Serik’te Göz Sağlığı Farkındalığı Yaratmak konulu seminer düzenlendi
Yörük Leylekler Serik’e gelmeye başladı
Regnum Pro am golf turnuvası başladı
Bülent Akan Zirveye Akıyor
Serik Lisesi müzesinin açılışı gerçekleştirildi
Başkan Hacısüleyman: Turizmde büyük kayıp beklenmiyor
Nitelikli Dolandırıcılık Suçundan 3 Şahıs yakalandı
Serik’te Nevruz Şenlikleri coşkuyla kutlandı
Serik'te AN Mühendislik düzenlenen törenle hizmete girdi
Elektrik kesintileri vatandaşları bezdirdi
Yükleniyor




